Σάββατο 15 Μαΐου 2021

1st Activity: What do freedom, democracy and independence mean to you?

 

   1st Activity : What do freedom, democracy  and  independence  mean  to you ?     

Στην 1η κοινή δραστηριότητα μαθητές και καθηγητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες είχαν να προσδιορίσουν το εννοιολογικό περιεχόμενο της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας καθώς το παρόν e-twinning  έργο «On the way to Freedom» εστιάζει στις έννοιες  αυτές: Freedom, Independence, Democracy. 

Επομένως, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αντιληφθούμε μέσα  από τα μάτια όλων των μαθητών  το τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες σε διαφορετικές χώρες και να συγκρίνουμε τον πολιτισμό γύρω τους αλλά και το εννοιολογικό τους υπόβαθρο. 

Τι λέτε; Ξεκινάμε μια προσπάθεια να προσδιορίσουμε το περιεχόμενό τους;  

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι εργασίες των μαθητών του σχολείου μας.

What is freedom?

Maria Electra Pauli
Greek team/ Protypo Lyceum Ionidios


Freedom, Democracy and Independence

Maira Mateniadou -Greece Ionidios




 Democracy Acrostic

Elena P., Kelly M.

Ionideios

Team Greece

DEMOCRACY

Maria Konti

Maria Epitropoulou


Αθηναϊκή Δημοκρατία

Τον 6ο αιώνα π.Χ., με το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ο Κλεισθένης, ένας νέος Αθηναίος πολιτικός, έθεσε τις βάσεις για την δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Αθήνα. Δικαιολογημένα επομένως θεωρούμε την Αθηναϊκή δημοκρατία ως μία πρώιμης μορφής δημοκρατία.


 Εξοστρακισμός

Ένας σημαντικός θεσμός της αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν ο εξοστρακισμός. Εξοστρακισμός ήταν η διαδικασία με την οποία αποφασιζόταν η εξορία ενός πολιτικού. Ο πολιτικός δεν έχανε την προσωπική του περιουσία αλλά υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την πόλη για δέκα χρόνια. Εφόσον το έκριναν σκόπιμο, οι Αθηναίοι ανακαλούσαν τους εξόριστους πολιτικούς πριν περάσουν δέκα χρόνια.
Κατά τον εξοστρακισμό οι πολίτες της Αττικής με βάση κάποια κριτήρια μπορούσαν να θέσουν σε εξορία άτομα που θεωρούσαν επικίνδυνα για το πολίτευμα γιατί είχαν συσσωρεύσει υπερβολικά μεγάλη πολιτική δύναμη, σε σημείο μάλιστα που να γίνονται επικίνδυνοι για την πολιτική που ακολουθούνταν.

 


Κλεισθένης - 6ος αιώνας π.Χ.

Ο Κλεισθένης υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ.. Θεωρείται ο ‘’πατέρας’’ της δημοκρατίας, καθώς από το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας

Τα μέτρα του είχαν βάση την ισηγορία και την ισονομία. Πολιτογράφησε όλους τους μέτοικους και απελεύθερους κατοίκους της Αττικής με αποτέλεσμα να αποκτήσουν δικαιώματα Αθηναίου πολίτη. Αύξησε τον αριθμό των βουλευτών από τετρακόσιους σε πεντακόσιους, καθώς επίσης άλλαξε και τον τρόπο εκλογής τους.



  Η Πνύκα είναι η περιοχή όπου συγκαλούνταν η Εκκλησία του δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων, στην Αρχαία Αθήνα, που ήταν  η κύρια δημοκρατική συνέλευση στην αρχαία Αθήνα από τον 6ο αιώνα μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. Από το αρχαίο βήμα του ιερού χώρου αυτού αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Αισχίνης αλλά και στη σύγχρονη εποχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου