Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Παρουσίαση του σχολείου μας: ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ



 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ)


             Η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά ιδρύθηκε το 1847 και πήρε το όνομά της από τον Έλληνα εθνικό ευεργέτη Κωνσταντίνο Ιωνίδη.


(Ελαιογραφία - Κωνσταντίνος Ιωνίδης, Μουσείο Βικτωρίας & Αλβέρτου - Λονδίνο - Ηνωμένο Βασίλειο


Η Ιωνίδειος  Σχολή  Πειραιά  βρίσκεται  στην  πλατεία Κοραή, απέναντι  από το Δημοτικό Θέατρο   και  δίπλα  στο  Δημαρχείο, στην  καρδιά  του  Πειραιά. Ο Πειραιάς  είναι   το ιστορικό λιμάνι της πόλης της Αθήνας. Το σχολείο ιδρύθηκε το 1847 και πήρε το όνομά του από τον Έλληνα χονδρέμπορο και εθνικό ευεργέτη Κωνσταντίνο Ιωνίδη ή Ιπλιξή, ο οποίος είχε κάνει περιουσία στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο.

            Ο Ιωνίδης γεννήθηκε το 1775 στην Κωνσταντινούπολη, όπου πέρασε την πρώιμη ζωή του και δημιούργησε τη μεγάλη του οικογένεια. Αφού έχασε την περιουσία του κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μετακόμισε στην Αγγλία με στόχο την εξαγωγή υφασμάτων του Μάντσεστερ στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εκεί, ευημερούσε πάλι, με βάση όχι περισσότερο από ένα σύνθημα που του έδωσε ο πατέρας του στη θέλησή του: ποτέ να μην ξοδέψετε περισσότερο από το ένα τρίτο του εισοδήματός σας. δώστε το ένα τρίτο σε φιλανθρωπία και σώστε το ένα τρίτο. Ο γιος του Αλέξανδρος εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ το 1827 αλλάζοντας το όνομά του (Ipliksis) σε Ιωνίδης (ο Ίων ήταν ο μυθικός πρόγονος των Ιωνίων, επομένως ο Ιωνίδης σημαίνει "ο Έλληνας") και ίδρυσε την εταιρεία Ιωνίδης και Σια.

            Γύρω στο 1842 επέστρεψε στην Αθήνα και δωρίζει μεγάλα χρηματικά ποσά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον, χρηματοδότησε την κατασκευή νοσοκομείων και ορφανοτροφείου, καθώς και αρκετών σχολείων. Ένα από αυτά είναι το δικό μας.

            Ήταν εκείνος που ο τότε δήμαρχος Πειραιά, Ομηρίδης Σκυλίτσης, έκανε έκκληση το 1844, ζητώντας τη συμβολή του στην κατασκευή σχολείων στον Πειραιά. Απαντώντας στην έκκληση του Δημάρχου, ο Ιωνίδης προσέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό (30.000 δραχμές), με τα οποία τα δύο πρώτα σχολεία, που ονομάστηκαν «Ιωνίδεια Σχολεία», χτίστηκαν στην πόλη. Αργότερα, το 1862 μετατράπηκαν σε γυμνάσιο, γυμνάσιο, το οποίο παρέμεινε το μόνο γυμνάσιο στον Πειραιά μέχρι το 1914, όταν ιδρύθηκε το δεύτερο Γυμνάσιο στην πόλη. Στη συνέχεια το σχολείο μετονομάστηκε σε «1ο Γυμνάσιο Πειραιά».

Η Σχολή Ιωνιδείου λειτούργησε στο αρχικό κτίριο από το 1847 έως το 1932. Στη συνέχεια, το κτίριο κατεδαφίστηκε έτσι ώστε το σημερινό σχολικό κτίριο να μπορεί να χτιστεί στο ίδιο κομμάτι γης. Το νέο κτίριο στεγάζει τη Σχολή, καθώς και πολλά καταστήματα στο ισόγειο. Από τότε, το ενοίκιο για τα καταστήματα αποφέρει σημαντικό εισόδημα στη σχολική κοινότητα. Το 1963 το σχολείο μετονομάστηκε σε «Ιωνίδειος Πρότυπο (=Model) Σχολείο και το 1986 ως «Ιωνίδειος Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο».

            Η Ιωνίδειος  είναι Δημόσιο Σχολείο. Επί του παρόντος, οι μαθητές του επιλέγονται κάθε Ιούνιο από μεγάλο αριθμό υποψηφίων, μέσω μιας αυστηρής και ανταγωνιστικής εξέτασης. Ο αριθμός των μαθητών που εισέρχονται είναι 108 για το Γυμνάσιο (Γυμνάσιο) και 108 για το Λύκειο (Γυμνάσιο). Δεδομένου ότι τόσο το Γυμνάσιο όσο και το Λύκειο αποτελούνται από 3 βαθμούς το καθένα, η συνολική εγγραφή είναι πάντα περίπου 650 μαθητές. Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 80 άτομα, άνδρες και γυναίκες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκτεταμένη διδακτική εμπειρία και κατέχουν διδακτορικά ή μεταπτυχιακά.

            Το τετραώροφο κτίριο που στεγάζει το Σχολείο, που χτίστηκε το 1932 όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ανακαινίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Στο ισόγειο, εκτός από την είσοδο και την πόρτα του φύλακα, βρίσκεται το Αμφιθέατρο, το Εργαστήριο Πληροφορικής και η σχολική καντίνα. Στον πρώτο όροφο υπάρχει το γυμναστήριο, η παιδική χαρά, το εργαστήριο χημείας, το εργαστήριο πολυμέσων, η βιβλιοθήκη και τέσσερις αίθουσες. Τα γραφεία των διευθυντών, των υπο-διευθυντών των Εκπαιδευτικών και της Γραμματείας για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς και τα Εργαστήρια Επιστήμης και Βιολογίας, καθώς και τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται στον δεύτερο όροφο. Ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος καταλαμβάνονται αποκλειστικά από αίθουσες διδασκαλίας.

            Η σχολική βιβλιοθήκη χρονολογείται από το 1847, όταν ο ευεργέτης, Ιωνίδης, πρόσφερε ένα επιπλέον χρηματικό ποσό για τις ανάγκες των νεόκτιστων σχολείων και τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης. Στεγάζεται σε 90 τ.μ. δωμάτιο. Περιλαμβάνει δύο είδη συλλογών βιβλίων: το παλιό και το νέο, συνολικά περίπου 14.000 τόμους, καθώς και σημαντικό αριθμό περιοδικών, τα οποία αγοράζονται από το ίδιο το σχολείο. Υπάρχουν επίσης υπολογιστές μέσω των οποίων τα βιβλία μπορούν να αναζητηθούν ηλεκτρονικά. Η σχολική βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς. Εκτός από τη συλλογή των παλαιών βιβλίων, το σχολείο έχει στην κατοχή του μερικά πολύ παλιά επιστημονικά όργανα του 19ου αιώνα. Περισσότερα όργανα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του  Ελληνικού Αρχείου Επιστημονικών Οργάνων 

                             Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων

            Από την ίδρυσή της, η Ιωνίδειος Σχολή συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ζωή της πόλης του Πειραιά και των προαστίων της. Το σχολείο έχει συμμετάσχει σε διάφορα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα, τόσο εθνικά όσο και διεθνή, πολλά από τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των ελληνικών πανεπιστημίων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή του Υπουργείου Παιδείας, χάρη στην εθελοντική συμβολή μαθητών και εκπαιδευτικών.

            Κάθε χρόνο, ένας σημαντικός αριθμός μαθητών του σχολείου συμμετέχουν και διακρίνονται σε διάφορες εξετάσεις και διαγωνισμούς, όπως οι Εξετάσεις Εισαγωγής του Ελληνικού Πανεπιστημίου και οι διαγωνισμοί της Ελληνικής Ένωσης Μαθηματικών και Φυσικής, καθώς και στα αθλητικά σχολικά πρωταθλήματα και σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις .

            Επιπλέον, κάθε χρόνο, οι σχολικές εκδόσεις χρηματοδοτούνται από τη Σχολή για να παρουσιάσουν το έργο των δασκάλων και των μαθητών. Παραδείγματα είναι το περιοδικό του Γυμνασίου «Έκφραση» και το βιβλίο « Ο Πειραιάς στη Νεοελληνική Λογοτεχνία», μια ανθολογία θραυσμάτων λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων για την πόλη του Πειραιά.

            Από την ίδρυσή της, ορισμένες από τις κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας, όπως διάσημοι συγγραφείς, ποιητές, συνθέτες μουσικής, καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές, καθώς και πολιτικοί και επιτυχημένοι επαγγελματίες έχουν εκπαιδευτεί στο Ιωνίδειο.

            Οι απόφοιτοι του σχολείου έχουν ιδρύσει τον «Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου», έναν ενεργό οργανισμό, ο οποίος υποστηρίζει τη σχολική κοινότητα με πολλούς τρόπους και συμμετέχει σε διάφορες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην πόλη του Πειραιά.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1. Χρονικά της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά, Πειραιάς: Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή Πειραιά 1969.

2. "ΘΥΜΑΣΑΙ;". Επετειακή έκδοση των αποφοίτων Ιωνιδίου 1991.

3. Μαϊστρέλλης Σ., Φλωροπούλου Α, (2007). «Ο Πειραιάς από την Ιστορία και τη λογοτεχνία», Οδηγός της εφαρμογής για παιδιά και μεγάλους. Πειραιάς: Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά, Εν. Πειρ. Λύκειο.

4. Ο Κωνσταντίνος Αλέξανδρος Ιωνίδης και το κληροδότημά του στο V&A, The Family, στη διεύθυνση:

 http://www.vam.ac.uk/nal/guides/ionides/index.html

Μαλιτσά Μαρία, Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Παλμού Μαρία, Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας, Σχολικός βιβλιοθηκάριος

 

Από την ίδρυσή του, η Ιωνίδειος  φιλοξένησε μαθητές όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Σπύρος Μέλας, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Δ. Βουτύρας, ο Γεράσιμος Βόκος, η ΑΠ. Καμπάνης, Αλέξανδρος Παλλής, Παντελής Χορν, Εμίλιος Βάκης.

από τη σχολική ιστοσελίδα: Πρότυπο Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά - Ιστορία

Φωτογραφίες από τους χώρους του σχολείου μας: 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου